Foto: Australian Antarctiv Division/ESA

Od Antarktidy se odtrhl ledovec jen o něco menší než celý Ústecký kraj.

Z východní části Antarktidy se odtrhl obrovský ledovec. Vědci tuto událost sice nepřipisují změně klimatu no upozorňují, že může vést k urychlení dalšího tání.

Kus ledu velký přibližně jako metropole Spojeného království o rozloze více než 1500 km² se 26. září odtrhl od východní části Antarktidy. Ledovec s názvem D-28 se oddělil od ledovcového šelfu The Amery, přičemž tuto událost vědci předpověděli už před více než desetiletím, informovala australská vláda.

Foto: Australian Antarctiv Division/ESA

Ledovec D-28 se utrhl v části šelfu, který vědci nazývali „kývající se zub“ (z angl. Loose Tooth). Odborníci z australského antarktického programu tuto oblast východní Antarktidy zkoumali již desetiletí a odtržení ledovce předpovídali ještě v nultých letech nového tisíciletí. Událost proto tentokrát nepřipisují změně klimatu, ale nestabilitě v ledovcovém šelfu.

Šelf The Amery je třetím největším ledovcovým šelfem Antarktidy. Poslední velký kus ledovce se od něho oddělil ještě v 60. letech 20. století. Od tohoto momentu vědci šelf podrobně zkoumali, přičemž odtržení ledovce D-28 nakonec předpověděli na období mezi lety 2010-2015.

Foto: Australian Antarctiv Division/ESA

Podle glaciologičky Helen Frickerové je odtržení ledovce D-28 součástí běžného 60 až 70-letého cyklu, kdy ledovcové šelfy Antarktidy ztrácejí rozsáhlé ledovce.

„Odtržení ledovce přímo neovlivní výšku mořské hladiny, protože led plaval na hladině oceánu i dosud, podobně jako kostka ledu ve sklenici,“ vysvětluje Galton-Fenzi z australského antarktického programu.

0
Uložit článek
Komentovat ( 0 )