Ilustračná foto: Unsplash

Všechno to souvisí se svalem v uchu nazvaným napínač bubínku.

I když jsou naše těla velmi podobné, často se lišíme v drobnostech. Jednou z nich jsou i různé schopnosti, které jiní lidé nedokáží. Může to být cokoli, například i taková schopnost hýbat ušima. S ušima také souvisí další ojedinělá schopnost, která v poslední době koluje internetem a sociálními sítěmi, i když je popisována již od roku 1884, i když možná dříve.

Debatu na internetu rozproudil příspěvek na Twitteru od vědce, který si říká Massimo, uvádí portál IFL Science. Uživatelé internetu se rozdělili hned do dvou skupin.

Dunivý zvuk

Jedna se divila, že to nedokážou udělat všichni a druhá zas, že nevědí, o čem je řeč a že něco takového nedokážou.

„Část lidské populace může dobrovolně ovládat napínač bubínku (musculus tensor tympani), napsal Massimo a dále dodává: “ Jeho ovládání způsobuje vibrace a zvuk, který mnozí označují za dunivý „.

Ilustrační foto: Pixabay

Napínač bubínku

Je štíhlý sval v uchu. Začíná se od stěn semicanalis musculus tensoris tympani a od chrupavky sluchové trubice (cartilago tubae auditivae). Jeho šlacha se obtáčí kolem lyžicovitého výběžku (processus cochleariformis), směřuje laterálně a upíná se na rukojeť kladívka (manubrium mallei). Inervuje ho tenoučký nerv napínáku bubínku (nervus tensoris tympani). Tento sval tahem za manubrium napíná bubínek a vtahuje ho ve formě plochého nálevku do bubínkové dutiny. Funkce tohoto svalu je tlumit hlasité zvuky a snižovat tak vibrace v uchu.

„Zní to, jakoby mi v uších vznikla bouře a já slyším hrom,“ píše jeden uživatel na Twitteru. Pokud byste si to chtěli vyzkoušet, IFL Science doporučuje, abyste napnuli a svraštila si obličej včetně očí. Tento zvuk můžete také v uších slyšet i při zívání.

 

0
Uložit článek
Komentovat ( 0 )