Foto: Archív TASR

Houby v Černobylu se dokázaly vyrovnat s radiací a dokonce díky ní prosperují.

Černobylská havárie otřásla celým světem. Nikdy v historii lidstva se podobná katastrofa neudála a naštěstí ani neopakovala. I když všichni máme v paměti Fukušimu, kde byl únik radiace rovněž významný, tragédii na Ukrajině se rovnat nemůže.

Již v roce 1991, tedy 5 let po havárii reaktoru, se objevily na zamořených stěnách reaktoru první houby. Tato místa byly zaplaveny radiací a zářením gama paprsků, které jsou ale pro živé organismy smrtelné.

Cryptococcus neoformans

Vědci byli překvapeni z toho, jak dokáží houby přežít na tomto místě a začali s výzkumem, informuje portál Daily Mail. Zjistili také velmi zajímavou skutečnost. Houby rostly dokonce směrem ke zdroji záření, jakoby je přitahoval. Jevilo se to tak, že radiace je ne že zabíjí, ale že právě díky ní rostou a prosperují.

Jde o hubu Cryptococcus neoformans. Tu si ale nelze představovat jako běžné plodnice hub, které najdeme v lese či na loukách. Můžeme je označit jako mikroorganismy a jde o zapouzdřené kvasinky.

Cryptococcus neoformans. Foto: Photo Credit:Content Providers(s): CDC/Dr. Leanor Haley [Public domain]
Zjistilo se, že s vysokou radiací se vyrovnávají díky velkému množství melaninu. Tento pigment, který mají i lidé, způsobuje ztmavování pokožky. Houby díky němu dokážou absorbovat paprsky gama záření a přeměňovat je na energii.

Léky ale i elektřina

Tento proces se nazývá rádiosyntéza a může způsobit obrovskou revoluci. Vědec Kasthuri Venkateswaran z NASA je přesvědčen, že z hub by bylo možné vyrobit lékovou formu na boj s kosmickou radiací. Ta ohrožuje nejen astronauty, ale například i běžné piloty. Díky tomuto přípravku by se jejich tělo dokázalo lépe vyrovnávat se zářením, což by mohla být prevence před vznikem zhoubných nádorů.

Tímto to ale nekončí. Přípravek by mohl pomoci i pacientům s rakovinou, kteří podstupují radioterapii.

Cryptococcus neoformans. Foto: Dr. Graham Beards [CC BY-SA]
Velkou příležitost vidí však vědci i v produkci elektrické energie: „absorbuje záření a přeměňuje jej na jiné formy energie, včetně elektrické,“ uvedl anonymní vědecký pracovník.

Energie, která by vznikla proměňováním záření v houbách by mohla být biologickou alternativou k solárním panelům. Houby by totiž pravděpodobně využívali záření ze slunce.

Otázka výroby energie je ale ještě hudba daleké budoucnosti, ale extrahování látky, která by pomáhala vyrovnávat se s radiací, by mohla být reálná už za pár let.

0
Uložit článek
Komentovat ( 0 )