Zakladateľ spoločnosti Amazon, Jeff Bezos, SITA

Do smartphonu amerického miliardáře Jeffa Bezose údajně pronikl saúdskoarabský korunní princ Mohammed bin Salman.

Kolem celé situace se ale vynořuje velké množství otázek. Korunní princ má totiž s Bezosem přátelský vztah a po těchto událostech se navíc obává i o oslabení jeho snahy přilákat do Saúdské Arábie více západních investorů.

Vše se událo ještě koncem roku 2018, kdy se soukromý smartphone Jeffa Bezose stal obětí hackerského útoku. Z aplikace WhatsApp přijal zprávu ze soukromého účtu korunního prince Mohammeda bin Salmana, informuje GeekWire. Součástí zprávy byl i zavirovaný videosoubor, na jehož základě si Saúdská Arábie stáhla z Bezosového smartphonu velké množství dat.

Díky těmto tvrzením se vynořují otázky, jakým způsobem se do amerického bulvárního plátku National Enquirer dostali podrobnosti o Bezosovém osobním životě včetně soukromých SMS zpráv. Dále se mnoho lidí ptá, co dělal saúdskoarabský korunní princ a jeho spolupracovníci v období před vraždou komentátora Džamala Chašakdžího.

SITA

Ten totiž pracoval pro americký deník Washington Post, přičemž zabit byl 5 měsíců po hackerském útoku na Bezosonův smartphone. Zajímavostí přitom je, že Washington Post vlastní právě Jeff Bezos. Experti se domnívají, že Bezos se stal terčem útoků s největší pravděpodobností proto, že je majitelem zmíněného deníku.

Zavražděný Džamal Chašakdží totiž kriticky psal o Saúdské Arábii a je proto pravděpodobné, že korunní princ chtěl pomocí hackerského útoku získat o Bezosovi kompromitující informace, které by mohl použít při vydírání. Nelíbilo se mu totiž, že Washington Post psal o Saúdské Arábii a královské rodině, informuje The Guardian.

Forenzní analýzu hackerského útoku měla na starosti Agnés Callamard, speciální zpravodajka OSN pro vyšetřování mimosoudních vražd. Tento případ považuje za natolik vážný, že vyšetřovatelé naléhají na Saúdskou Arábii, aby všechny zjištění vysvětlila. Agnés Callamard vede i vlastní vyšetřování vraždy Chašákdžího.

Pexels

Podle jejího tvrzení se ona a její tým dopracovali k důvěryhodným důkazům, že za vraždu nesou odpovědnost korunní princ a vysoký saúdskoarabské činitelé, přičemž dále dodala, že na vyšetřování se stále pracuje. Saúdská Arábie aktuálně popírá všechna obvinění z napadení Bezosového telefonu a zveřejnění jeho soukromých zpráv a bude ještě velmi zajímavé sledovat, zda se dočkáme pravdy a spravedlivého ukončení celé kauzy.

0
Uložit článek
Komentovat ( 0 )