Už od mala jsme poslouchali, že mytí rukou je důležité. Přesto to stále mnozí lidé podceňují. Nejlepší způsob, jak ukázat, že i relativně čisté ruce jsou pokryty velkým množstvím patogenů, lze dosáhnout jednoduchým experimentem.
Ten udělala učitelka Dayna Robertson na americké základní škole v Idaho Falls. Na něj potřebovala v podstatě jen několik kousků toastů. Spolu s odbornicí na behaviorální chování Jaralee Metcalf a žáky provedli jednoduchý experiment.
Jak informuje Science Alert, vzali kousky nakrájeného toustu, kterého se žáci dotýkali rukama. Jeden kousek sloužil jako referenční vzorek, dalšího se žáci dotýkali umytými rukami teplou vodou a mýdlem, třetího se žáci chytali rukama ošetřenými dezinfekčním přípravkem a čtvrtý kousek chytali neumytýma rukama. Poslední kousek použili jako utěrku a otřeli ním notebooky, které žáci používají.
Všechny kousky toastů následně dali do igelitových sáčků a na jeden měsíc je odložili. Pak se podívali na to, co se s nimi stalo.
Nejhůře dopadl právě kousek, kterým se utíraly notebooky. Je téměř celý pokrytý černou plísní, což znamená, že notebooky měly na svém povrchu velké množství znečištění.
Vzorek s číslem 2 byla referenční a nikdo se jí nedotýkal. I po měsíci vypadal poměrně dobře, nebyly na něm téměř žádné známky zkázy.
Vzorek číslo 3 je na tom podobně jako toast, kterým se utíraly notebooky. Je na něm vidět rozvíjející se plíseň a hnilobné procesy.
Toast, kterého se žáci dotýkali umytými rukami oproti němu vypadá mnohem lépe. Jsou na něm vidět v podstatě pouze otisky prstů, kde se ho žáci dotýkaly.
Možná mnohých překvapí toast, kterého se žáci dotýkaly po použití dezinfekčního přípravku na ruce. I na něm je vidět rozvíjející se plíseň. To dokazuje, že dezinfekce na ruce určitě není plnohodnotná náhrada omytí rukou teplou vodou a mýdlem.
Důležitá je však také technika samotného mytí rukou. Jak uvádí Národní portál zdraví, celá procedura by měla trvat minimálně 40 sekund. Ruce třeba navlhčit, následně pořádně namydlit a nezapomínat přitom na záda rukou či na prostor mezi prsty a při nehtech. Následně je třeba mýdlo smýt tekoucí teplou vodou a osušit čistým ručníkem, v případě veřejných prostorů je ideální použít jednorázové papírové utěrky.
Důležité je samozřejmě také pravidelné mytí rukou a to před jídlem, po jídle, po návratu z vnějšího prostředí domů a po použití toalety či po dotýkání se zvířat.