Foto: CDC / Morbidity and Mortality Weekly Report

Práce v laboratoři může být skutečně nebezpečná.

Ještě v září v roce 2018 nastoupila školící se 26-letá laboratorní pracovnice v San Diegu do nové práce v laboratoři. Jejím úkolem bylo pracovat s virem vakcíny, který patří do skupiny virů neštovic. Pro zachování bezpečnosti jí byla nabídnuta vakcína proti neštovicím. Tu ale odmítla.

Po třech měsících od toho jak nastoupila do práce, měla píchnout do ocasu myši geneticky modifikovaný virus vakcíny. Jak informuje portál IFL Science, při tom ale ocas myši propíchla a zasáhla svůj prst.

virus vakcíny. Foto: CDC/Cynthia Goldsmith/Public Domain

Virus vakcíny patří do skupiny virů, který zahrnuje i pravé neštovice. Ty mají na svědomí miliony životů po celém světě, dokud se jejich i přičiněním doktora Donalda Hendersona nepodařilo úplně vymýtit.

Přesný původ viru vakcíny není jasný, může to být hybrid pravých nebo kravských neštovic. Příznaky viru jsou podobné jako při neštovicích, no jsou mírnější. Virus se šíří přímým kontaktem nebo nepřímo přes kontaminované oblečení nebo obvazy.

Okamžitě si ránu vyplachovala 15 minut tekoucí vodou a o celém incidentu informovala svého nadřízeného, který jí podle zprávy Centra pro kontrolu a prevenci nemocí doporučil návštěvu pohotovosti, což také udělala.

Byla sledována lékaři a izolovali ji pro případ, aby se virus nerozšířil na někoho jiného. Po 10. dnech bylo vidět, že její prst v místě vpichu výrazně otekl. 12. den dostala žena horečku, otekly její lymfatické uzliny, cítila nevolnost, bolest a otok prstu se jí viditelně zhoršil.

Lékaři byli znepokojeni progresí a obávali se dalších komplikací, které by mohly zahrnovat infekci kloubů a dalším šířením se onemocnění. Proto jí v ten den podali vakcínu proti vakcínii jakož i inhibitor viru tecovirimat, což bylo poprvé, kdy se něco takového použito při tomto typu infekce.

Foto: CDC / Morbidity and Mortality Weekly Report

Horečka i zánět lymfatických uzlin ustoupily do dvou dnů, ale stav její prstu se paradoxně zhoršil. Pak se ale její stav začal zlepšovat a také prst se začal hojit. Ani po 94 dnech ale nebyl úplně zahojený.

Autoři případové studie dospěli k závěru, že laboratorní pracovníci či lékaři pracující s tímto druhem viru si musí uvědomovat rizika patogenů, s nimiž pracují. Laboratorní pracovnice si musela vzít 4 měsíce volna, aby bylo zajištěno, že nebude šířit virus a připustila, že si neuvědomila, co všechno je v sázce, když odmítla nabídnutou vakcínu.

0
Uložit článek
Komentovat ( 0 )