Ilustračná foto: Pixabay

Důvodem byl nedostatek vitaminu B12.

Když lékaři v Singapuru navštívil muž s podivným problémem, pouze kroutili hlavami. Jeho jazyk byl narozdíl od jazyků ostatních lidí úplně hladký, jako kdyby se na něm nenacházel žádný chuťový pohárek, který způsobuje jeho drsnost.

64-letý muž přišel do nemocnice s tím, že už půl roku trpí bolestmi jazyka a pocitem pálení kolem rtů. Vyšetření ukázalo, že muž měl glositidu, tedy zánět jazyka, který vedl až ke zmizení chuťových pohárků, uvádí studie v The New England Journal of Medicine, o níž informuje portál IFL Science.

Krevní testy muže byly v podstatě normální, avšak odhalili extrémně nízké hladiny vitaminu B12. To bylo důsledkem perniciózní anémie, která brání vstřebávání tohoto vitaminu do těla. To má za následek, že tělo pak nedokáže vyrábět hemoglobin. Perniciózní anémie je autoimunní onemocnění, které postihuje zejména starší lidi a projevuje se únavou, slabostí, bolestí na hrudi a dušností.


Bolestivý a zapálený jazyk je také jeden z projevů tohoto onemocnění. Není zcela jasné, proč je jazyk touto anémií ovlivněn, ale studie naznačují, že ústní sliznice je zvláště citlivá na nedostatek vitaminu B12. Hladký jazyk u muže byl způsoben vznikem zánětu.

Neléčená perniciózní anémie může vést až k smrti. To však nebyl případ tohoto muže, kterému lékaři začali injekčně podávat vitamin B12. Jeho stav se následně vrátil do normálu. Kvůli onemocnění však bude muset každý měsíc dostávat injekčně vitamín B12, aby se předešlo komplikacím souvisejícím perniciózní anémií.

0
Uložit článek
Komentovat ( 0 )