Pixabay

Roboti a humanoidi jsou budoucností ukázky technologického pokroku.

V současnosti je nejznámější robot Sophia, který vykazuje vysokou míru podobnosti s lidským chováním a z určité části i myšlením. Cílem je tyto humanoidy co nejvíce přiblížit lidem a provázely je v každodenních činnostech. Aby působily co nejvíce realisticky, neznámá technologická společnost vypsala soutěž, jejímž cílem je získat licenci na používání obličeje. Vítězná osoba si tímto způsobem může přilepšit o více než 150 000 eur (3,8 milionu korun) – píše portál IFL Science.

Na první pohled si možná někdo řekne, že jde o velmi jednoduchý a rychlý způsob získání velkého obnosu peněz, ale je třeba si uvědomit, že ten co tuto soutěž vyhraje, tak poskytne svou tvář pro tisíce robotů po celém světě. A bylo by minimálně divné se s podobným výtvorem setkat tváří v tvář. Neznámá společnost si klade jen jedinou podmínku, a to aby daná tvář vypadala přátelsky a laskavě.

Utajený projekt

Rouškou tajemstvím je zahalena nejen samotná společnost, ale i projekt na kterém pracuje. Důvodem má být podepsána mlčenlivost mezi designéry a investory. Určité podrobnosti se dozví jen samotní kandidáti, kterých však zatím není mnoho, protože jsou vůči této nabídce skeptičtí. Portál Geomiq ale zveřejnil některé podrobnosti, podle kterých by se projekt měl vyvíjet přibližně pět let.

Humanoid v každé domácnosti? Možná za pár let. Zdroj: Pixabay

Po skončení tohoto období by měla začít komerční výroba robotů, kteří by měli být dostupné jako určitá forma „virtuálního přítele“. Otázkou však zůstává, proč společnost nevyužije softwarové řešení, které generuje realisticky vypadající obličeje. Například projekt Generative Adversarial Network nabízí databáze 100 000 obličejů, které jsou vytvořeny pomocí softwaru.

 

Jelikož má jeden z hlavních investorů sídlo s Šanghaji, existuje předpoklad, že důvod tohoto rozhodnutí může souviset i se sbíráním údajů o tvářích jednotlivých lidí. Koneckonců, rozpoznávání obličeje a sledování lidí není v Číně žádnou novinkou a s touto technologií se občané setkávají téměř na každém kroku.

0
Uložit článek
Komentovat ( 0 )