Flickr

Těžba kryptoměn vyžaduje pořádný výpočetní výkon a není tomu tak dávno, kdy po celém světě způsoboval tento druh "hornictví" obrovské šílenství.

Tyto virtuální platidla neztratily své fanoušky ani dnes, ale při jejich těžbě je třeba uvážit, jakým způsobem se k nim dostanou. Ruský jaderný inženýr se rozhodl vytěžit Bitcoin přímo v laboratoři na jednom z nejvýkonnějších počítačů v zemi, ale nakonec skočil ve vězení, informuje The Moscow Times.

Největší „boom“ zaznamenaly kryptoměny zejména v minulém roce, kdy se cena jedné z nejznámějších kryptoměn, BitCoinu, vyšplhala na pořádně vysokou částku. Dařilo se však i ostatním.

Začátkem tohoto roku ale mnohé virtuální měny prudce klesly na ceně. Ani po několika kritických událostech není nouze o jejich tažení, při kterém je vhodné mít dostatek výpočetního výkonu. Zdroj k tomuto procesu našel i ruský jaderný inženýr, Andrei Rybkin.

Těžba kryptoměn přímo v práci

Tento pracovník ve výzkumném institutu totiž těžil Bitcoin na superpočítači, který byl v laboratoři nainstalován před pár lety. Těžba měla probíhat od května do září v roce 2017, ale až nyní se obviněný inženýr postavil před soud, který mu vyměřil trest ve výši odnětí svobody na 3 roky a 3 měsíce. Zaplatit musí také pokutu ve výši zhruba 70 000 korun. Spolu s ním byli do tažení zapleteni další dva zaměstnanci, kteří byli odsouzeni a dostali 4 roky vězení, informuje The Next Web.

Pixabay

Jeden z obviněných musel zaplatit pokutu ve výši až 160 000 korun. Rybkin pracoval v laboratoři ve městě Sarov přibližně 370 km od Moskvy, kde měl k dispozici i superpočítač s dostatečným výkonem, který se však rozhodl využít pro vlastní účely.

Při těžbě se přitom spotřebuje i velké množství energie. Odsouzení zaměstnanci ve výsledku způsobily škodu ve výši téměř 400 000 korun.

Flickr

V tomto výzkumném centru, kde pracovali i tito „horníci“, vyvinuli Rusové během studené války první nukleární a vodíkovou bombu, ale stále se zde pracuje na jaderném arzenálu země. Nachází se zde i muzeum jaderných zbraní.

Do této oblasti v Rusku přitom bez speciálního povolení necestují ani turisté. Využít tamní superpočítač na těžbu kryptoměn tedy nebyl ze strany výzkumníků nejlepší nápad a místo získání peněz z BitCoinu se tak dostali do vězení, kde se zdrží několik let.

0
Uložit článek
Komentovat ( 0 )